marți, 13 septembrie 2016

Coroana de zirconiu si implantul dentar

Ai ajuns la vârsta la care hotărăşti să faci ceva cu viaţa şi cariera ta profesională şi te decizi să devii studenta la medicină. Acum intervine însă, prima ta dilemă, fiindcă nu şti ce ramură a medicinii să alegi. Dintr-odată te luminezi şi îţi aminteşti că  ţi-ai dorit mereu să fi un dentist bun. Aşa că stomatologia devine prima ta opţiune pentru viitoarea ta carieră profesională, mai ales că ai fost olimpic la Chimie şi la Biologie şi mai ai ceva habar de materialele folosite în meseria asta. Ştii că zirconiu este un element chimic ce are numărul atomic 40 şi  că este folosit în tehnica dentară pentru realizarea de coroană de zirconiu
Implant dentar

Acum este răspândit şi considerat cea mai viabilă opţiune, asta deoarece deşi este  încă un material destul de scump şi mai puţin accesibil, Zirconiul are, la momentul de faţă multe avantaje, din care amintim aici:
  •  Este foarte rezistent la forţele masticatorii şi uzură, fără un risc major de fractură.
  •  Pe lângă faptul că este foarte durabil, are şi o culoare albă şi o foarte bună transluciditate asemănătoare dinţilor naturali, ceea ce îl face şi un material foarte estetic. Prin absenţa structurii metalice interne, lumina trece prin material similar trecerii prin dintele natural şi este reflectată la fel, ceea ce este foarte important în cazul restauraţiilor frontale.
  •  În plus, lucrările dentare din Zirconiu sunt realizate de către computer prin tăierea unui bloc solid de oxid de Zirconiu cu o precizie foarte mare. Această tehnică se numeşte tehnologie CAD-CAM de frezare computerizată.
  •  Un avantaj foarte important este lipsa coroziunii în timp, deci nu apar nici reacţii iritante gingivale la metalul clasic, dar nici gustul metalic ce poate apărea la lucrările clasice, mai ales după un număr de ani.
  •  Lucrările dentare din Zirconiu sunt chiar mai uşoare decât cele pe suport metalic, aşa că disconfortul pacientului este mult mai mic şi acesta se acomodează mai repede cu noua lucrare, mai ales dacă vorbim despre punţi dentare cu mai multe elemente.
  •  Zirconiul este termoizolant, aşa că variaţiile de temperatură nu sunt transmise pulpei dentare, scăzând astfel riscul de apariţie al unei eventuale inflamaţii pulpare pe viitor.
·         Fiind un material biocompatibil şi bioinert, el este foarte bine acceptat de către organism şi riscul de apariţie a reacţiei alergice la el nu există.

Fiindcă te-ai aflat şi în postura de pacient mai şti câte ceva şi despre implant dentar cum că  este cea mai bună metodă de înlocuire a unui dinte pierdut pentru pacientul care nu prezintă contraindicaţii în privinţa acestei proceduri. Un implant dentar redă cel mai bine funcţia şi fizionomia dintelui pierdut, putând avea chiar o estetică mai bună decât dintele original – culoare mai albă, formă perfectă.Afli totodată că un Implant dentar este format din 3 componente menite să înlocuiască dintele pierdut:

·   O tijă metalică (ancoră) asemănătoare unui şurub, din titan, care pătrunde în osul arcadei dentare, jucând rolul rădăcinii dintelui;
·   Un bont protetic care se fixează pe tijă şi care joacă un rol esenţial pentru susţinerea coroniţei;
·   Coroniţa dentară.

Eşti conştient de faptul că până vei termina tu facultatea de medicină ştiinţa va evolua la un asemenea nivel încât aceste tehnici şi descoperiri de acum vor fi considerate depăşite moral. „Biodinţii” vor fi deja un lucru obişnuit, asta deoarece genetica îşi face tot mai mult simţită prezenţa şi în stomatologie şi nu ai cum să ignori faptul că în curând cleştele, freza şi polizorul vor ajunge exponate de muzeu, iar sănătatea va fi obţinută la nivel genetic, fără nici un fel de intervenţie chirurgicală, de altfel Chirurgia va fi doar o subramură a medicinii de la Urgenţă. Ceea ce ni se părea SF în seria filmelor „Terminator” (refacerea automată a ţesuturilor), va începe să devină un lucru cotidian, normal şi obişnuit. Acum că ai toate aceste date în bagajul tău de cunoştinţe, nu avem nici o îndoială că vei ajunge un adevărat profesionist în stomatologie, iar ceea ce astăzi este SF pentru noi pentru tine ca viitor dentist va fi deja o tehnică dentară normală ce aşteaptă să fie înlocuită de altceva nou, care de asemenea ni se va părea a fi de domeniul SF-ului dar care, în scurt timp va dispărea, până la eradicarea completă a afecţiunilor.

Pentru ca a fost un articol de specialitate am utilizat o parte din informatii din urmatoarea sursa.

2 comentarii :

SORIdent spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dana spunea...

Foarte bun articol, tehnologia in domeniul medical a evoluat foarte mult, tratamentele dentare au devenit mult mai eficiente si mai putin dureroase.

Trimiteți un comentariu

Scrie ce parere ai dar cu bun simt! Daca iti place subiectul, da si un Like, nu te costa nimic si recomanda blogul :).

Va mai recomand

Google+ Followers

Recomandari:

 
Copyright (c) 2016 Bucuresti Live