joi, 28 martie 2013

Ce se mai aude despre urmatoarea generatie!


Articolul de astazi este scris de Adrian detinatorul blogului www.yingyangmovies.wordpress.com.
Uite ca dupa ceva timp de gandire mintea a inceput sa-mi fie bombardata si de articole necinefile, felul de articole la care consider eu ca ma pricep cel mai bine, dar cine stie, poate articolele care nu fac referire la lumea filmului o sa-mi dezvolte si o alta latura.
Ne oprim astazi si cugetam putin la urmatoarea intrebare: Ce se mai aude despre urmatoarea generatie?
Noua generatie


Multe raspunsuri la aceasta intrebare, multe si cele mai multe inutile. Deoarece si eu fac parte din urmatoarea generatie, imi va fi mai usor sa vorbesc despre cei din jurul meu si bineinteles despre mine ca persoana. Tare multa valva se face cu rezultatele astea la BAC, cu promovabilitatea care scade de la an la an. Toata lumea trage concluzii dar nimeni nu se intreaba de unde vine aceasta prostie din ziua de azi?
Multe surse de prostie si tot atatea metode de remediere, dar cine sa le aplice?
Odata si odata trebuie sa incepem sa aplicam aceste metode ca altfel, vai de mama noastra. In cele ce urmeaza o sa incerc sa fac o sinteza a verigilor slabe din sistem din punctul meu de vedere, stiu ca va ganditi ca ce stie asta despre sistem, pai destul de multe avand in vedere ca servesc sistemul de invatamant romanesc zi de zi.

1. Incompetenta: Fiecare dintre noi am intalnit asemenea cazuri, dar eu o sa vorbesc strict de cele care le cunosc. Intr-adevar in Romania profesorii tineri au niste salarii de cacao, locurile lor  fiind  luate  de  niste  pensionari  de  60 de ani, care s-au gandit sa impuste doi iepuri dintr-o lovitura, iar din lipsa de ocupatie sa fie profesori, unii dintre ei fiind niste alcoolici ramoliti care primesc cateva zeci de milioane, si nu ar fi problema daca le-ar primi pe cinstite, dar buba e ca in momentul in care sunt in fata elevilor nu sunt in stare sa predea o lectie cap coada fara un manual in mana. Atunci la ce mai este nevoie de profesor daca el iti spune cuvant cu cuvant din manual ?
Astfel de profesori sunt foarte raspanditi in Romania, dar eu ma gandesc la ce mai e nevoie de el cand as putea copia lectia din manual si singur? In opinia mea, un profesor trebuie sa vina la clasa cu ceva nou, sa faca din ora de istorie ceva interesant, nu sa te puna sa scrii lectia din manual in timp ce el isi roade unghiile la catedra.
Deci, daca vrem ca acest sistem sa produca ceva in viitor, problema principala, si anume INCOMPENTENTA, sa fie eliminata, iar accentul sa se puna pe calitate, nu pe cantitate.

2. Nepasarea: Nimeni nu se mai ocupa acum in scoli de educarea tinerilor din punct de vedere social, de promovarea bunelor maniere sau de respectul fata de aproapele tau. In prezent, daca esti baiat de cartier, din ala cu ceafa lata de umbla numai la trening cu adidasi oriunde ar merge, ai lumea pe mana atunci , nimeni nu-ti sta in cale, tu si gasca ta de "frati" sunteti mai tari si smecheri decat oricine altcineva . Unde s-a mai vazut ca un elev sa se ia la bataie cu un profesor ? In Romania s-au vazut cu siguranta destule cazuri. Am impresia ca singurul gand al unor profesori este doar sa vina sa-si faca norma de ore ca la sfarsitul lunii sa-si ia leafa, dar nu se gandeste ce lasa in urma, niste ignoranti needucati cu un viitor incert.

3.Exploatarea calitatilor: Cu un sistem de invatamant mai mult decat greoi, cu o multitudine de lucruri inutile, bazaconii care ne sunt bagate zi de zi pe gat, chiar daca acestea nu ne vor ajuta sa ne castigam existenta mai tarziu, nu pricep cum vom putea sa ne castigam propria paine. Nu inteleg de ce sistemul romanesc  vrea sa scoata doar un tip de elev, de ce sa nu avem o generatie de tineri cu calitati cat mai diversificate? Daca in tarile moderne iti poti alege in mare parte cursurile pe care vrei sa le urmezi, in Romania trebuie sa  te supui unui sablon stabilit dinainte, fara posibilitatea de a-ti alege ceva exact pentru cunostintele si pasiunile tale. In concluzie, daca vrem sa iasa ceva din aceasta generatie, sistemul va trebui in mod cert schimbat, iar lucrurile inutile fara logica sa fie schimbate cu lucruri utile si practice in societate.

Ca o concluzie la aceasta dezabatere, pot sa spun ca deocamdata traim intr-o societate care se degradeaza rapid, generatia tanara fiind din ce ince mai neinteresata de lucrurile importante in viata, lucruri care le vor folosi, in schimb lucrurile la care se acorda interes sunt unele gresite, care daca le vom mai urma multa vreme, generatia mea si inclusiv aceasta tara vom ajunge vai de mama noastra.

3 comentarii :

carolina spunea...

sistemul de invatamant se schimba aproape in fiecare an, sau mai bine zis dupa cum se schimba ministrii de la educatie. problema este ca nu stiu cum sa-l faca mai atractiv si in folosul elevului. oare de ce in tari precum franta se merge pe un sistem de peste 100 de ani si nu se plange nimeni?

Adriana spunea...

Mare adevar ai grait... unde se va ajunge? Om trai si om vedea... desi se pare ca nimic bun....

Sonia spunea...

Te contrazic (și asta deși cei de vârsta mea îți vor da dreptate). Există și oameni de calitate în generația tânără, așa cum există nepăsători și delăsători în toate generațiile. Știu că este greu și că trăim într-o societate care nu oferă prea multe alternative. Dar eu am încredere în oamenii tineri. În aceea tăcuți și discreți, care își văd de treabă și vor să facă ceva cu viața lor.

Trimiteți un comentariu

Scrie ce parere ai dar cu bun simt! Daca iti place subiectul, da si un Like, nu te costa nimic si recomanda blogul :).

Recomandari:

 
Copyright (c) 2016 Bucuresti Live