duminică, 27 iulie 2014

Întreţinerea instalaţiei de alimentare a motorului cu aprindere prin comprimare!

Acest articol a fost scris si trimis de catre Ovidiu Drobota pentru pasionatii de masini si mecanica. Ansamblul de operaţiuni privind întreţinerea instalaţiei de alimentare a motoarelor DIESEL cuprinde lucrări de curăţire şi reglare, ultimele survenind, eventual, în urma controalelor şi verificărilor făcute. La vehiculele proprietate de stat aceste lucrări au caracter preventiv, efectuându-se periodic.
 
Mecanica Auto

Astfel se verifică: existenţa şi starea buşoanelor, plinurile de carburanţi şi etanşeitatea instalaţiei de alimentare; culoarea gazelor evacuate prin ţeava de eşapament. La întreţinerea tehnică zilnică, în afara celor menţionate, se mai verifică uleiul din regulatorul de ture şi din carterul pompei de injecţie şi se scurg decantările din filtrele de motorină fin şi brut, evacuându-se apoi aerul din instalaţia de alimentare. Cu prilejul întreţinerilor tehnice se execută toate operaţiile enumerate şi în afara acestora se mai execută: înlocuirea elementelor filtrelor de motorină fin şi brut şi se spală carcasele filtrelor; se verifică injectoarele măsurându-se presiunea de injecţie, determinând uzura acului diuzei şi eventuala blocare a acului (la injectoarele defecte se înlocuiesc piesele uzate, după care se verifică şi se reglează presiunea de injecţie); se verifică şi se reglează ungiul de avans la injecţie iar în final se reglează turaţia minimă de mers în gol.

La vehiculele din sectorul economiei naţionale la controlul şi îngrijirea zilnică se verifică plinurile de combustibil, starea şi fixarea buşoanelor rezervoarelor de combustibil precum şi etanşeitatea sistemului de alimentare. În cadrul reviziei tehnice de gradul I, înafara celor de mai sus se mai efectuează: golirea apei din filtrele şi prefiltrul de combustibil (săptămânal) şi schimbarea elementelor de hârtie ale filtrelor de combustibil (la fiecare revizie tehnică de gradul I elementul filtrant al treptei I se aruncă şi se înlocuieşte cu cel de la treapta a II-a, iar la aceasta se montează un element nou). 

La autobasculante se mai execută curăţirea filtrului de pâslă şi a paharului decantor, verificarea fixării rezervorului de combustibil şi a buşoanelor de închidere şi verificarea etanşeităţii instalaţiei de alimentare.

La revizia tehnică de gradul II, înafara lucrărilor prevăzute la revizia precedentă: se spală şi se verifică elementul filtrant din pâslă; verificarea şi curăţirea pompei de alimentare; verificarea etanţeităţii instalaţiei de alimentare; funcţionarea pompei de injecţie şi a injectoarelor; înlocuirea uleiului la pompele de injecţie în linie.
În sfârşit, la revizia tehnică sezonieră se curăţă în plus, rezervoarele şi conductele de combustibil (toamna) şi se verifică şi reglează pompa de injecţie. În legătură cu lucrările desfăşurate în timpul diverselor categorii de întreţinere tehnică trebuie remarcată o practică, deşi greşită, totuşi foarte răspândită, din păcate, referitoare la modul în care uneori se înţelege remedierea funcţionării unor pompe de injecţie ale căror elemente de pompare au uzuri avansate; se ştie că în acest caz puterea motorului respectiv scade, iar gradul de fum şi consumul se majorează. Se înţelege că defectul nu poate fi înlăturat decât prin înlocuirea elementelor uzate. Dar în lipsa pieselor de schimb sau din comoditate, unii mecanici compensează pierderea de debit mărind debitul la maximum.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Scrie ce parere ai dar cu bun simt! Daca iti place subiectul, da si un Like, nu te costa nimic si recomanda blogul :).

Recomandari:

Arhiva blogului

 
Copyright (c) 2016 Bucuresti Live