joi, 21 noiembrie 2013

Sa facem planeta si mai verde! (A)

Cel putin asa sper eu sa mai scapam de poluarea care face ravagii atat prin Romania cat si prin lume. Sa reciclam mai mult si sa fim mai prietenosi cu natura care ne ofera oxigen.  Am tot vazut campanii pentru PRO reciclare atat pe internet cat si la tv.

Planeta verde
Dar care este procesul de reciclare si cine se ocupa de managementul deseurilor ?
Gestionarea deseurilor reprezinta una dintre problemele importante cu care se confrunta Romania în ceea ce priveste protectia mediului. Aceasta se refera la activitatile de colectare, transport, tratare, valorificare si eliminare a deseurilor.

Responsabilitatea pentru activitatile de gestionare a deseurilor revine generatorilor acestora, conform principiului „poluatorul plateste” sau dupa caz, producatorilor, in conformitate cu principiul „responsabilitatea producatorului”.
Autoritatile administratiei publice locale joaca un rol deosebit de important in asigurarea implementarii la nivel local a obligatiilor privind gestionarea deseurilor asumate de Romania prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana. (ratificat prin Legea nr. 157/2005, publicat în Monitorul Oficial nr. 465/1.06.2005).
Activitatile  componente ale gestionarii deseurilor trebuie sa se desfasoare cu respectarea normelor de protectie a mediului, care reflecta cerintele impuse de legislatia europeana. Directivele  europene transpuse în legislatia romaneasca au determinat o noua abordare a problemei deseurilor, acordand atentie necesitatii protejarii si economisirii resurselor naturale, reducerii costurilor de gestiune si gasirii de solutii eficiente  pentru reducerea poluarii.
Politicile UE din domeniul managementului deseurilor evidentiaza importanta unei abordari integrate in gestionarea deseurilor, care include constructia  instalatiilor de eliminare a deseurilor  impreuna cu masuri de prevenire a producerii deseurilor si de reciclare,  conforme  cu ierarhia principiilor: prevenirea productiei de deseuri si a impactului negativ al acesteia, recuperarea deseurilor  prin reciclare, refolosire si depozitarea finala sigura a deseurilor acolo unde nu exista  posibilitatea  recuperarii. Protectia  mediului constituie obligatia si responsabilitatea autoritatilor administratiei publice centrale si locale, precum si a tuturor persoanelor  fizice si juridice. Autoritatile administratiei publice centrale si locale prevad in bugetele proprii fonduri  pentru îndeplinirea  obligatiilor rezultate din implementarea  legislatiei  comunitare din domeniul mediului si pentru programe de protectie a mediului. De asemenea, autoritatile  publice centrale si teritoriale pentru protectia mediului colaboreaza  in vederea realizarii acestora.

Ce masuri pot sa fie elaborate pentru o lume mai verde si mai curata:

1. dezvoltarea  de  tehnologii  curate, cu consum redus  de resurse naturale;
2. dezvoltarea tehnologiei si comercializarea de produse care prin modul de fabricare, utilizare sau eliminare nu au impact sau au cel mai mic impact posibil asupra cresterii volumului sau periculozitatii deseurilor ori asupra riscului de poluare; 
3. dezvoltarea de tehnologii  adecvate  pentru  eliminarea finala a substantelor  periculoase din deseurile  destinate valorificarii; 
4. reutilizarea, valorificarea deseurilor prin reciclare,  recuperare sau orice alt proces prin care se obtin materii prime secundare ori utilizarea  deseurilor ca sursa de energie.


Sa ajutam la reciclare si la o planeta cat mai verde!

1 comentarii :

Natural spunea...

Spor reciclator si cat mai multi sa-ti asculte sfaturile. Pana atunci ai de la mine o leapsa dar si rugamintea de a ma ajuta pentru a-i ajuta pe copiii talentati din Romania.

Mai multe detalii despre cum vad eu acest ajutor ai in acreditarea mea de ambasador.

Mi-ar placea sa citesc raspunsul tau pe blog sau macar printr-un comentariu la leapsa. Spor lepsuitor!

Trimiteți un comentariu

Scrie ce parere ai dar cu bun simt! Daca iti place subiectul, da si un Like, nu te costa nimic si recomanda blogul :).

Recomandari:

Arhiva blogului

 
Copyright (c) 2016 Bucuresti Live