joi, 6 septembrie 2012

Spatiul ultima frontiera Gagarin!

Yuri Gagarin



Astazi o sa tratam un subiect care cred ca este cel putin interesant. Daca ma intreba cineva cine a fost primul om care a explorat spatiul spuneam Armstrong, este corect si nu este corect :). Neil Armstrong a fost primul cosmonaut care a pasit pe luna. Primul care a explorat spatiul a fost rusul Yuri Gagarin. Provine dintr-o familie modesta, tatla lui tot pilot de cariera, Yuri reuseste sa fie printre primi care termina Academia Sovietica a Fortelor Aeriene in 1957.
A devenit pilot militar si datorita rezultatelor foarte bune ajunge dupa doar doi ani sa faca parte din fortele speciale, facand parte dintre primi cosmonauti ai URSS. Desi nu a facut decat un singur zbor in spatiu acest lucru i-a adus faima si respectul conationalilor. Ajunge pilot de razboi si ulterior instructor de zbor, lucru care o sa-i aduca si sfarsitul.

Gagarin

Nava cu care Gagarin ajunge sa exploreze spatiul se numeste Vostok 1 si este prima dintr-o serie de nave care au purtat acelasi nume.Pe data de 12 aprilie 1961, Yuri ajunge la 327 km altitudine in spatiu, zborul a durat exact 108 minute cu o viteza de deplasare de 27.400 km/h. 
Cand a reintrat in atmosfera Gagarin s-a parasutat cand mai avea 7 km pana la impactul cu solul, datorita faptului ca nu ar fi supravietuit la impactul capsulei cu solul.
Prin acest zbor el a reusit sa demonstreze ca omul poate sa supravieuiasca decolarii si aterizarii dificile si inclusiv sa reziste unde nu mai exista forta gravitationala.
Datorita succesului, Gagarin este folosit ca si propaganda URSS pentru misiunile spatiale.Dupa ce a calatorit prin toata lumea si a povestit despre experienta din spatiu, Yuri se gandeste in 1962 sa faca prima nava spatiala reutilizabila.
Gagarin a devenit atat de important pentru cei din URSS, incat i-au refuzat alte zboruri in spatiu de frica sa nu moara intr-un accident.
El iubeste atat de mult zborul incat se hotaraste sa devina pilot de lupta. 

Gagarin in spatiu


Pe data de 27 martie 1968, cea mai mare teama a superiorilor lui s-a implinit. Gagarin isi pierde viata alaturi de un instructor de zbor intr-un avion MIG-15UTI, s-a prabusit langa orasul Kirzhach. Ca un omagiu adus eroului Yuri Gagarin, cenusa este ingropata in zidurile Kremlinului din Piata Rosie. Ironia sortii, inainte sa moara Gagarin primise aprobare sa se antreneze pentru o noua misiune in spatiu.

Zborul lui Gagarin in spatiu a fost  primul dintr-un ambitios proiect spatial URSS, numit Vostok.

Sper ca va place articolul!

6 comentarii :

Raoul spunea...

Frumos articol! Si pe mine daca ma intrebai tot Armstrong spuneam ca a ajuns prima oara in spatiu ;) Cultura asta generala:(

Narcis spunea...

@Raoul: stiu asa avem majoritatea tendinta sa spunem, dar nu este nici gresit nici corect. Am specificat in articol, Yuri este primul care exploreaza spatiul, dar Neil este primul care paseste pe luna.

Pishky spunea...

eh.. eu pot sa iti spun ca stiam ca armstrong nu e primul om ce a pasit in spatiu ci doar pe luna. stiam ca pprimul om ce a pasit in spatiu a fost yuri!
Postul de azi, este extraordinar si te felicit! Posturi ca astea sa mai to fie (chiar daca nu sunt ele originale) ca na oamenii intra de putine ori pe net sa se culturalizeze, dar cei ce citesc anumite bloguri constant, inevitabil citesc si aceste articole!
Iar mata aia din coltul stang... este de-a dreptul adorabila si stresanta... clipeste intr-una la mine si imi distrage atentia!! As lua-o acasa ca-i simpatica =)) !

Narcis spunea...

@Pishky: da si mie mi s-a parut super interesant articolul si din acest motiv mi-a placut sa-l abordez. Poate mai nimereste lumea cine stie cum si vad si ei ce este cu Gagarin. Dar de unde stii tu ca el este primul care a explorat spatiul ?? ,, hmm.Pisicuta am gasit-o si eu pe internet si am preferat sa o adopt pentru blog, ma mai intretin cu ea cand scriu articole :). Este cuminte, mananca moderat si face afara.

Bogdan Cîrstea spunea...

Gagarin never died... he had a concert in Bucharest several weeks ago :D

Narcis spunea...

@Bogdan: eu nu l-am vazut/auzit :))

Trimiteți un comentariu

Scrie ce parere ai dar cu bun simt! Daca iti place subiectul, da si un Like, nu te costa nimic si recomanda blogul :).

Recomandari:

Arhiva blogului

 
Copyright (c) 2016 Bucuresti Live