marți, 8 ianuarie 2013

13 luni in "paradisul" din puscarie!

Dragilor, incep acest articol prin a mentiona faptul ca imi doresc intotdeauna ca astfel de cazuri sa fie doar niste clipe imaginate de un scriitor, dar din pacate trebuie sa fim constienti ca traim in Romania unde timpul sta pe loc. 
Inchisoarea Jilava

Am aflat si eu aseara despre cazul tanarului Nicolae Tigaret care a stat 13 luni in "paradisul" puscariei Jilava. Nu faptul ca a stat in inschisoare 13 luni m-a impresionat la acest caz, ci faptul ca era nevinovat si acest lucru l-a afectat, psihic si fizic. Totul a plecat de la moartea fostului prieten al celei careia ii era actuala prietena a lui Nicolae. Un individ l-a scos cu masina de pe sosea si victima plonjat cu masina de pe un pod si a ajuns intr-un rau murind.
Nicolae a declarat mereu ca este nevionat si nu are nicio legatura cu presupusa crima de care era acuzat, dar surpriza s-a descoperit ca el este "vinovatul". 
Cea care a facut totul posibil este Haineala Oana, nu am carnet de partid poate sa verifice oricine si nu-mi place politica, nici macar nu are legatura cu politica acest articol. As spune mai repede ca are o mai mare legatura cu viata si cum se poate sa se schimbe totul la 360 de grade instantaneu, nu stim niciodata ce ne rezerva viata sa nu uitati asta.
Nicolae este condamnat pentru crima si trimis la penitenciarul Jilava, unde si-a petrecut 13 luni din viata pentru ceva ce nu a facut. Aici convietuia cu alti detinuti uneori numarul persoanelor dintr-o camera ajungand si la 30. Eu imi aduc aminte de anii cand stateam la internat si eram uneori 12 intr-o camera si nu mai suportam, dar cu 30? Trebuie sa iti dai seama ca unii sunt acolo pentru crime, violuri au instinte animalice si vor sa faca foarte mult rau, mai ales cei care sunt condamnati pentru foarte multi ani si nu mai au de pierdut aproximativ nimic. Cum este sa fi trimis la puscarie cu astfel de "personalitati" si sa stii ca esti nevionat si nu ai facut fapta, pe care s-a dovedit in instanta ca esti condamnat? 
Numai cand te gandesti la aceasta posibilitate absurda simti ca iti pierzi mintile, ratiunea si sensul vietii. Mai mult Nicolae fiind absolvent al facultatii de arte se refugiaza in ce stia sa faca mai bine, in pasiunea pentru pictura. Reuseste sa termine cateva tablouri, pe care ulterior cei din conducerea inchisorii, i le iau si ii spun ca urmeaza sa fie afisate intr-o galerie de arta. Dar, nu le mai primeste niciodata inapoi, ulterior afla tot de la cei din conducerea inchisorii ca au fost vandute, pentru ca nu avea  voie sa picteze fara acordul lor.
Mai mult, dupa cum relateaza si Nicolae intr-un interviu ajunge la centrul de psihiatrie al inchisorii Jilava unde petrece cateva luni. Sta in acelasi loc cu cei care au deviatii de comportament si sunt foarte agresivi. 
Dupa 13 luni este eliberat, pentru ca s-a dovedit ca faptasul faptei pentru care el a fost condamnat a fost o alta persoana. 
Acum va intreb si eu pe voi, stiam din cate mai cunosc si eu si ce am mai invatat din filme ca se face o condamnare pe baza de probe. Intrebarea cum este posibil sa demonstrezi cu probe ca o persoana este autoarea unei crime, daca el este nevionat? Imi este greata de unele rebuturi care se cred mari intelectuali si se joaca cu vietile oamenilor, nu au ce sa caute in pozitiile cheie din societate. 
Cand ma gandesc la cazul asta mi se pune pur si simplu un nod in gat si imi vine sa vomit ce am mancat pe 3 zile. 

Adica prin ce clipe a trecut acest om ? Sa ne punem putin in situatia lui, prin ce traume a trecut si sunt sigur ca nu este totul ok, din punct de vedere psihic. 
Nu stiu ce ar putea sa faca statul sa indrepte aceasta situatie oribila. Sa ne aducem aminte de cazul Tundrea cand a stat omul nevinovat 25 de ani in inchisoare.

Concluzia: Doamna Haineala despre care deja am mentionat mai sus ca "a ajutat" magistral la condamnarea lui Nicolae Tigaret, a ajuns sefa CSM (Consiliul Superior al Magistraturii). Era si normal dupa parerea mea pentru ca se pricepe la justitie foarte bine dupa cate se pare si profesionalismul o recomanda.

Aveti grija de voi!

4 comentarii :

vienela spunea...

Cred ca se intampla destul de des ca justitia sa greseasca. Este mai rau de cei cre striga pana in ultima clipa a vietii ca sunt nevinovati si nu ii crede nimeni.

Madleene spunea...

nu vreau sa fiu rautacioasa sau nedreapta dar sa fim serios...justitia e condusa de muult timp de alte "principii" in loc de corectitudine si dreptate.orice vinovat cu un portofel bine inzestrat isi poate castiga statutul de "nevinovat" usor in timp ce oameni ca Nicolae,care au ghinionul sa existe si sa creada in dreptate au de suferit.

Pishky spunea...

păcat de el :(

Narcis spunea...

Asta este justitia din Romania :((

Trimiteți un comentariu

Scrie ce parere ai dar cu bun simt! Daca iti place subiectul, da si un Like, nu te costa nimic si recomanda blogul :).

Recomandari:

Arhiva blogului

 
Copyright (c) 2016 Bucuresti Live