luni, 14 ianuarie 2013

Rwanda 1994 zona de razboi - 100 de zile de iad

In 1994 are loc cel mai mare genocid dupa parerea mea dupa Holocaust. Cand eram mai mic am vazut un film intitulat " Hotel Rwanda", regizat dupa evenimentele din 1994 care au dus la dezlantuirea celor 100 de zile de iad pe pamant.
Victima a genocidului din Rwanda 1994

Faptele din filmul respectiv mi se pareau inimaginabile si probabil la mentalitatea si varsta respectiva, nu intelegeam notiunea de genocid sau de ce se omoara respectivii oameni intre ei.
Am spus ca au fost 100 de zile de iad pe pamant pentru ca in aceste zile umanitatea si-a pierdut notiunea. 100 de zile in care oamenii erau macelariti si restul lumii privea, 100 de zile in care lumea a preferat sa inchida ochii in fata macelului.
Dar, sa va explic intai de la ce a pornit conflictul pentru cei care nu cunosc istoria genocidului. In Rwanda erau doua partide Tutsi si Hutu, primii fiind minoritari din punctul de vedere al populatiei. Tutsi au fost mereu considerati invadatori in Rwanda ei provenind majoritatea din Uganda si Gana.
Rwanda 1994
Conflictul incepe prin uciderea in masa a cetatenilor Tutsi de catre extremistii Hutu, dar sunt omorati si cetatenii Hutu pacifisti fiind catalogati ca tradatori. Masacrul nu poate fi descris in cuvinte, pot doar sa va spun ca armele cele mai dese folosite in crime au fost macetele. Nimeni nu era iertat si erau masacrate familii intregi nou nascuti, mamici insarcinate doar pentru ca aveau trecut pe actul de identitate Tutsi. Nu aveau unde sa fuga, unde sa se ascunda, nimeni nu vroia sa-i ajute. Cei din UN au dat ordin de retragere a fortelor din zona de razboi dar si a cetatenilor straini. Comandantii fortelor deja aflate in zona incearca sa salveze cati mai multi cetateni din fata mortii sigure, dar primesc ordin sa nu-i mai ajute. Unii dintre ei ignora ordinele venite de la centru si chiar solicita sa fie trimise mai multe forte in zona si sa se permita interventia militara.
La radio cetatenii Hutu sunt indemnati sa-si omoare toti vecinii Tutsi fara niciun motiv, persoane pe care le cunosteau probabil de o viata si cu care erau si prieteni.
Presedintele Americii din acea perioada Clinton, refuza sa-i ajute pe cei din Rwanda, spunand ca America nu are absolut nimic de castigat dintr-o interventie terestra in zona.
Trebuie sa va mai spun ceva, desi fortele terestre UN deja detasate in zona nu aveau armament au reusit sa salveze mii de oameni ascunzandu-i in convoaiele de masini UN.
UN fara sa vrea sa ofere ajutorul, deja aveau eroii detasati exact unde si cand trebuiau sa fie. Imi aduc aminte ca am vazut intr-un documentar despre genocidul din Rwanda un moment, emotionant. Intr-o biserica catolica s-au adapostit pana la refuz Tutsi majoritatea erau niste copii speriati care nu vroiau sa moara si au crezut ca nu o sa fie omorati niciodata intr-o Biserica.
O masina UN cu cativa soldati (neinarmati), trec pe langa Biserica in urma lor extremistii Hutu inconjoara Biserica in jur de 100 de peroane inarmate cu macete si pregatite pentru a macelarii tot ce misca. Soldatii UN se intorc si se posteaza in fata Bisericii si le interzic accesul agresorilor, iau un steag UN din masina si il pun pe usile Bisericii declarand ca este un sediu UN (au reusit sa-i salveze).
Memorial Rwanda 1994
O institutie asa de puternica ca UN a refuzat sa ajute niste oameni atat de neputinciosi. Totusi sunt ucisi si cativa soldati UN in Rwanda de catre extremisti Hutu si au preferat sa moara pentru dreptate, chiar daca aveau ordin sa nu intervina si sa nu-i mai ajute.
Au fost oameni ucisi in Biserici, scoli, orfelinate, padure, drumuri, case oriunde si la orice ora, iadul nu obosea si nu trebuia sa se odihneasca niciodata.
Pe internet exista imagini teribile care arata exact faptele, victimele etc, NU vreau sa adaug si alte imagini in afara de prima pentru ca am un gol in stomac de nu o sa mai mananc 3 zile.
Fortele rebele Tutsi reusesc sa-i infranga dupa arpoximativ 100 de zile pe Hutu. Numar de morti aproximativ 800.000 de mii, numarul de raniti si mutilati pe viata nu poate sa fie estimat.

Va atasez si filmul despre care va spuneam la inceputul articolului: "Hotel Rwanda"



0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Scrie ce parere ai dar cu bun simt! Daca iti place subiectul, da si un Like, nu te costa nimic si recomanda blogul :).

Recomandari:

Arhiva blogului

 
Copyright (c) 2016 Bucuresti Live