vineri, 1 februarie 2013

Transplantul de organe, cum sa dai viata dupa moarte!

Subiectul a fost dezbatut zilele astea si la televizor. Suntem total deficitari la acest capitol, dar nu din cauza ca nu ar fi avut cineva nevoie de organe sau cine sa doneze. Nu ceva mult mai simplu si tipic romanesc, nu a intrebat nimeni familiile victimelor, daca vor sa se preleveze organe de la cel aflat in moarte cerebrala.
Donarea de organe!



Asa cum spuneam in 2012, am avut la 100 de pacienti aflati pe listele de asteptare, o reusita de 4 cazuri. Si din neglijenta mentionata mai sus, au fost pierduti peste 200 potentiali donatori. Noroc cu domnul Arafat care se pare ca este mai roman decat cei dinaintea lui. A organizat o sectie speciala, care se ocupa exact contactarea familiilor celor aflati in moarte cerebrala si sa reuseasca sa primeasca acordul pentru prelevarea de organe.
Eu unul sunt 100% de acord sa fie exploatata aceasta solutie, pentru prelevarea organelor si salvarea cat mai multor pacienti.
Prelevare de organe
Sunt unele persoane care asteapta pe lista de transplant ani si poate nici macar nu mai apuca. Dar am vazut aseara o lectie de viata. Un pacient care era pe lista de 2 ani, a primit vestea ca s-a gasit un donator compatibil pentru ficat. Langa el o pacienta mult mai tanara decat el, dar mult mai grava situatia, avea nevoie de exact acelasi lucru. Exact cand sa intre in operatie se hotaraste sa-i cedeze organul ei si el sa mai astepte in continuare.

Ce lectie de viata!

4 comentarii :

carolina spunea...

da, foarte emomtionant cazul. nu stiam ca in romania nu se practica aceasta metoda, sa zicem, sau prea putin. eu cred ca toti pacientii care intra in moarte cerebrala ar trebui trecuti undeva, sa fie o evidenta, iar in acelasi timp sa se vorbeasca cu familiile si sa se gaseasca persoana compatibila pentru transplant. acum cateva luni a murit o fosta colega de-a mea de liceu. se afla in italia. a intrat in moarte cerebrala si familia a fost de acord sa-i dea organele. au dat si la noi la tv cazul ei. oricum m-a intristsat tare mult moartea ei, ea fiind foarte tanara, 28 de ani.

Narcis spunea...

@carolina: Imi pare rau sa aud asta :(. Teoretic asa cum am scris in articol si la noi se practica, doar ca doctorii nu s-au "obosit" sa intrebe familiile celor care puteau sa doneze sa-i intrebe daca vor.

vienela spunea...

Emotionant gestul facut de acel barbat. Nu multi se pot lauda cu asemenea tarie de caracter, cu atata frumusete interioara.

Narcis spunea...

@vienela: stiu :(, partea proasta este ca nu cred ca o sa mai apuce sa primeasca o alta posibilitate.

Trimiteți un comentariu

Scrie ce parere ai dar cu bun simt! Daca iti place subiectul, da si un Like, nu te costa nimic si recomanda blogul :).

Recomandari:

Arhiva blogului

 
Copyright (c) 2016 Bucuresti Live